יום ראשון, 24 ביולי 2011

אי אפשר להפסיק...

התחלתי את היום עם רשימת מטלות ברורה אשר בראשה הייתה המשימה לכתוב פוסט חדש בבלוג. נכנסתי לבלוגר ואמרתי לעצמי "שנייה אפתח את הפייסבוק במקביל לראות מה חדש". ברור שהגלישה באתר הפייסבוק ארכה יותר משעה. עוד תגובה ועוד תמונה ועוד תמונה וחייבים להתעדכן ולראות מה קורה עם זו ומה קורה עם זה. ברשימת הצ'אט מופיעים אנשים שרציתי לשוחח עימם ולהתעדכן וכמובן להעביר חוויות בנושאי אקטואליה שמתחוללים בארצנו .והנה זו חוגגת יום הולדת אז כתבתי לה ברכה קצרה ועל מנת שזה יהיה משעשע אז העלתי לה גם קליפ של שיר יום הולדת משעשע שיעשה את העבודה- העיקר שתהנה. הנה עברו להם מבלי שהרגשתי כמעט שעתיים. החלטתי לדחות את מטלת הבלוג לשעה מאוחרת יותר על מנת להספיק את המטלות האחרות. והנה אני מוצאת את עצמי שוב יושבת מול המחשב רק שהפעם כבר לא בוקר אלא ערב, פותחת את האתר של הבלוגר ובאמת מבלי להתכוון פותחת חלון נוסף על מנת לראות אם היו אי אילו תגובות לכל מה שכתבתי בבוקר בפייסבוק. ושוב מצאתי את עצמי מגיבה וכותבת בהתלהבות לכל חבר/ה שפונה אליי. ואז זה היכה בי - אני מכורה!!!!
נכנסתי לגוגל והתחלתי לחפש טיפים ומאמרים בנושא התמכרות לפייסבוק ומסתבר שיש שם לתופעה: F.A.D-facebook addiction disorder. ואיך יודעים אם באמת יש לכם F.A.D? כמו לכל מחלה גם פה יש סיפטומים: (מתוך מאקו)
1. בזבוז זמן יקר בפייסבוק עד לקבלת סיפוק.
2. ברגע שמגבילים את המכור כדי להשתתף בפעילויות אחרות ניכרים סימני חרדה, מצוקה נפשית והצורך לדבר ללא הפסקה על הפייסבוק.
3. הפחתה של פעילות נורמטיבית אחרת כמו: מפגש קפה עם חברים, טלפונים לחברים וכו'.
4. חברי פייסבוק - לכל מכור יש חברים שאיתם הוא "נפגש" רק ברשת החברתית ולא פנים מול פנים.
5. ברכות שלום ולהתראות הפכו לברכות כמו - "נתראה בפייסבוק", "נדבר בפייסבוק".
אז כן אני כן מכורה ועוד כמוני יש רבים. אז מה עושים? לשמחתי מצאתי גם כמה טיפים שיעזרו לנסיגת ההתמכרות: מתוך האתר "בקלות" - "פייסבוק זו הרשת החברתית הגדולה בעולם, לא מזמן היא הגיעה לחצי מיליארד משתמשים.יש סיבה לכך, כיף להתעדכן במה חברים שלכם עושים ולעדכן אותם במה שאתם עושים.אך לפעמים אנחנו חוצים את הגבול ומגיעים למצב בו הפייסבוק הופך להתמכרות.
מדריך זה לא יוציא לכם את הכיף מפייסבוק אלא רק ינסה לנתב אתכם הרחק מההתמכרות."

אז כן....מבטיחה לנסות , לא יודעת עד כמה אצליח אבל כמו כל דבר בחיים - שווה לנסות.

התמונה די ממחישה את הנושא לא??

יום שני, 18 ביולי 2011

הוראה מהסרטים

חישבו על הימים בהם ישבתם בכיתה והמורה הכניסה מקלט טלוויזיה והכריזה בקול רם "רבותי היום נראה משדר" (ככה הן קראו לזה באותם הימים). זוכרים את ההתרגשות?
כתלמידה מאוד אהבתי את מקצוע האנגלית ולכן כל משדר שהוקרן בשיעור עפ"י ספר הלימוד גרם לי להתעורר ולתפוס את המקום בשורה הראשונה שלא אפספס שום משפט. תוכניות כמו Neighbors  ו Here we are גרמו לי להתאהב בשפה עוד יותר ולהבין כי מעבר לשיעורים שאנו לומדים בבית הספר השפה האנגלית היא שימושית לחיים בכלל. הצגת התוכניות הוסיפה מימד נוסף לשיעור- הסצנות היו אותנטיות - לא עוד שינון וחזרה של משפטים אלא ממש סצנות מצחיקות עם דמויות חיות שדיברו את השפה. עכשיו, עשרים שנים אחרי, בכל פעם שאני מציגה סרטון או קליפ לכיתה במסגרת השיעור, נרשמת בידיוק אותה ההתלהבות.
באחד השעורים בקורס  "הערכת טכנולוגיית ידע " עם ד"ר ליאת אייל שוחחנו על יתרונות השימוש בכלים חזותיים בכיתה ובינהם הצגת סרטון בשיעור. היתרונות כמו הוספת גיוון לשיעור, מתן מענה למגוון השונות שיש בכיתה (תלמידים בעלי חשיבה צילומית- חזותית), הצגה ויזואלית של החומר הנלמד,הסרטון משמש כמקור הנעה לתלמידים ועוד היו מאוד ברורים אך עם זאת ד"ר ליאת אייל הסבירה את החשיבות של שילוב מושכל של סרטון בשיעור. הבחירה באיזה שלב להציג את הסרטון (פתיחת השיעור, גוף או סיכום השיעור) צריכה להיות בידי המורה שמעביר את השיעור.
עם כל זאת חשוב לזכור כי שילוב הסרט בהוראה אינו מסתיים בהקרנתו. המורה צריך לתת הנחיות ברורות לפני או לאחר הצפייה, לפתוח בדיון ולהסיק מסקנות (פרופ' סלומון) על מנת שהתוצאה מהצפייה תהיה אפקטיבית ולא רדודה.
פרט אחרון חשוב לא פחות – יש להקפיד ולשמור על זכויות יוצרים!!!
הנה עוד נתונים מעניינים מתוך המצגת שהוצגה בשיעור של ד"ר ליאת אייל-
·         מרצים המשתמשים באמצעי המחשה הינם אפקטיביים ב -43% יותר בהנעה לפעולה, מאשר מרצים שאינם משתמשים באמצעי המחשה.
·         אנו מעבדים תצוגה ויזואלית 60,000 פעמים מהר יותר מטקסט.
·         באמצעות גרפיקה ניתן להסביר דברים מורכבים ב -40% פחות זמן.
·         בסקר שנערך בארה"ב בשנת 2001 עולה כי 80% מהחברות והארגונים במגזרים הפרטים והציבוריים עושים שימוש בסרטים כחלק בלתי נפרד מפעילות ההדרכה שלהן .

יום ראשון, 10 ביולי 2011

לוח חכם- מה עושה אותו כל כך חכם?

באמצע השנה שעברה, מנהלת בית הספר הודיעה לי חגיגית שמתקינים לי לוח חכם בכיתת האנגלית.באמת תוך פחות משבוע הוא עמד, זקוף וחדש על הקיר,מולו הותקן מקרן שיורד מהתקרה ומחשב חדש (כן כן עם אופיס חדש והכל...) עמד לו בצד בכיתה. באותו הרגע חשבתי לעצמי - הנה הזדמנות להוסיף מימד נוסף לשיעורים. כל שיעור יגובה במצגת , סרטון או משחק שיתרגל או ימחיש את החומר הלימודי. התלמידים קיבלו את הבשורה בשמחה  וההתרגשות הייתה גדולה. תלמידים שהרבו לצאת לשרותים באמצע השיעור פתאום שינו הרגלם ונשארו במשך כל השיעור בכיתה. הייתי בעננים!!!
בתחילת הסמסטר הנוכחי, סמסטר ג', ד"ר אתי כוכבי הציגה לנו את הסילבוס של הקורס "עקרונות בפיתוח סביבות למידה מתוקשבות" על גבי הלוח החכם ונדהמתי. וואהו יש עוד כל כך הרבה ללמוד על השימוש בלוח. המצגת (נבנתה באמצעות תוכנת הactiveinspire) הייתה כמו מופע קסמים שרק רציתי לראות מה יבוא ומה יופיע בהמשך.
במשך השבועות הבאים חיכיתי לשיעורים האלה אך עם הזמן התחלתי לאבד עניין במצגות שהוקרנו על גבי הלוח החכם. כתוצאה מסקרנות ערכתי חיפוש באנטרנט על מנת לקרוא עוד ולהבין האם בעצם הלוח החכם תורם ללמידה בכיתות? האם הוא אטרקציה ראשונית שתאבד את אטרקטיביותה בהמשך? הנה ממצא שגיליתי ומאוד הזדהתי עימו: עפ"י מאמר שפורסם בפורטל מס"ע ע"י עידית אבני, אברום רותם ואביבה בן חפר (2010) השימוש בלוח החכם הופך את סביבת הלמידה  לחדשה ועדכנית המשנה את פני ההוראה אך עם זאת השילוב עם ההוראה הפרונטאלית , שכן אם מנצלים את יתרונותיה הרבים, יכולים להשפיע על מגוון גדול של צורכי לומדים.הוראה מסוג זה מזמנת אופני למידה עדכניים המקדמים חשיבה, ומצריכים מהמורה ומהתלמידים לנהל דיאלוג תוך כדי אינטראקציה בין התלמידים לחומר הנלמד, בין התלמידים בינם לבין עצמם ובין התלמידים והמורה. המפתח להצלחה הוא דרכו של המורה כמנהיג, המנווט את ההוראה ומנהל את הכיתה ואת השיעור בדרך מושכלת ומיטבית. אם כך הלוח החכם הינו תוספת רעננה המביאה את בתי הספר להתקדם למאה ה-21. בעזרתו ניתן לשדרג את השיעורים ולנהל דרכו את מהלך השיעור בצורה אינטראקטיבית להצגת החומרים הנלמדים. אך האם זה הופך אותו לחכם או שבעצם המשתמש - המורה הוא זה שצריך לעשות שימוש מושכל "במכשיר" ולתכנן שיעור שיענה על צרכי התלמידים. וזה מחזיר אותי לכותרת הבלוג- הלוח הוא בעצם תוספת מעניינת לשיעור אך מי שבעצם החכם הוא המורה!!
 קישור למאמר - רנסנס ההוראה הפרונטאלית בנוכחות לוח אינטראקטיבי, וגם בלעדיו